Ballonnen en Milieu

Milieu vriendelijke ballonnen

Boosdoender is niet de 100% biologisch afbreekbare Latex ballon. Ook niet het heliumgas

maar de eventuele lintjes en andere zaken die eraan gehangen wordt!

Daarom werken wij bij feestelijke oplatingen vanuit een net zonder koord of lint ed,
en bij ballonwedstrijden en losse oplatingen door enkele personen.Dan werken wij met in water oplosbaar lint,o
m zo verstikking bij dieren te voorkomen.

Heliumballonnen en de groeiende misvattingen

 

Steeds vaker moeten de verantwoordelijk ondernemende ballonleveranciers van ons land zich verdedigen tegen de negatieve publiciteit rondom ballon oplatingen die helaas gebaseerd zijn op een aantal misvattingen. 

1: Heliumballon is niet van plastic

Er bestaan twee soorten ballonnen: Latex en folie. Latex ballonen zijn de enige soort ballonnen die gebruikt worden bij oplatingen en zijn 100% biologisch afbreekbaar. Ze worden gemaakt van het sap van rubberbomen en een Latex ballon doet er ongeveer even lang over om af te breken als een Eikenblad.

2: Latex ballonen doden geen dieren

Hoewel het tegendeel op grote schaal beweerd wordt in de kranten en media, zijn het feitelijke bewijzen die ontbreken. Het feit is, zelfs na vier jaar, hebben onderzoekers geen ​​enkele studie kunnen vinden die de bewering dat latex ballonnen dodelijk zouden zijn, kan ondersteunen.

Dieren stikken of sterven niet door het opeten van een latex ballon. Twee studies, uitgevoerd door de Universiteit van Miami, ontkrachten beweringen van overlijden als gevolg doorslikken van een ballon.
In deze studies werden zeeschildpadden doelbewust stukken van latex ballonnen gevoerd. In alle gevallen werd de opgegeten latex ook weer ontlast door de schildpadden. Geen van de schildpadden stikte in de ballonnen.

3: Ballonwedstrijden zijn niet schadelijk voor het milieu

Uitgevoerd door erkende professionele ballonleveranciers zijn oplatingen niet milieubelastend. Professionals gebruiken uitsluitend biologisch afbreekbare latex ballonnen en lossen de ballonnen vanuit een net, zonder linten, touwtjes, clips of andere voorwerpen eraan bevestigd. De uitzondering hierop is het gebruik van gerecycled papieren kaart voor ballonwedstrijden. Laat de klant zelf los, luidt het advies met nadruk, de kaarten te bevestigen met een touwtje van vlas of het lintje, heel kort af te knippen.
De ballonkaartjes zijn zo ontworpen dat ze volledig afbreken in het milieu als ze niet gevonden en geretourneerd worden als onderdeel van de wedstrijd. Latex ballonnen stijgen hoog in de atmosfeer,
waar 90% bevriest en/of uit elkaar brokkelt en in kleine versnipperde stukjes, onschadelijk, terug naar
de aarde dwarrelt.

 

Hoe lang duurt het voor een ballon biologisch afgebroken is?
Oxidatie is de eerste stap in her vergaan van een latex ballon en het begint binnen ongeveer een uur na het opblazen. Onderzoek werd in juli 1989 uitgevoerd met een verscheidenheid van ballonnen, onder verschillende omstandigheden en geconcludeerd dat de ontbindingstijd voor ballonnen ongeveer dezelfde tijd is als voor een eikenblad.

Een studie uitgevoerd in juli 1989 uitgevoerd meldde dat 90-95% van de latex ballonnen in de atmosfeer steeg tot een hoogte van ongeveer 8 km, op deze hoogte gebeuren er twee dingen met de ballonnen:

1- De temperatuur op die hoogte is 40 ° onder nul. De ballon bevriest eigenlijk en wordt bros, breekbaar.

2- De luchtdruk daalt zover dat het helium in de ballon uitzet en de ballon uit elkaar brokkelt.

De combinatie van deze twee effecten laat de ballon in een verbrijzelde staat uit elkaar vallen. Dit betekent dat de ballon wordt gereduceerd vlokken van natuurrubber ter grootte van een stuiver die terugvallen naar de aarde om daar verder tot ontbinding over te gaan.

Boosdoener erkennen

Ballonnen die gevonden worden op de stranden etc. zijn in de regel met een voorwerp bevestigd, zelfs zoiets simpels als een lintje dus. Meestal, zijn de gevonden ballonnen gebonden in een cluster. De kluwen van lintjes is dan de boosdoender. Zelden wordt een folieballon gevonden. Dergelijke ballonnen worden niet gebruikt bij ballonwedstrijden of oplatingen. Dit zijn toevallig losgeraakte (decoratie)ballonnen, meestal per ongeluk ontsnapt. Een professioneel ballonleverancier bevestigt altijd een gewicht aan alle Helium gevulde ballonen die niet bedoeld zijn voor loslaten. Dit ter voorkoming dat ze per ongeluk ervan doorgaan.

 

 

Neem contact met ons op:

TT Vasumweg 160
1033 SH Amsterdam
0031 (0)251-244834
of 020-4940442

info@ballooncreations.nl
ramon@deballonnerie.nl